Proslava Tavelićeva u Brnazama

U prigodi 50. obljetnice proslave Tavelićeva u Brnazama, najstariji likovni prikaz sv. Nikole Tavelića u ukrasnoj prijenosnoj pali pohodio je u nedjelju 17. studenoga 2019., Zajednicu sv. Nikole Tavelića u Brnazama – Župa Gospe Sinjske. Prva proslava Tavelićeva održana je 14. studenoga 1969. godine na blaženikov dan u kapelici sv. Nikole biskupa na brnaškom groblju, a slavljem je predsjedao fra Ivan Abrus, ondašnji župnik Župe Gospe Sinjske.

Svečevu sliku vjernici su dočekali ispred nove crkve Sv. Nikole Tavelića u gradnji. Četvorica mještana uz pjesmu naroda Božjega, sliku sv. Nikole Tavelića u ukrasnoj pali unijeli su u crkvu. Svečevu sliku u crkvi dočekali su fra Boris Čarić, franjevac rodom iz Brnaza i fra Antonio Mravak, župni vikar u Brnazama. U ime svih vjernika fra Antonio je uputio riječi dobrodošlice fra Ivanu Bradariću, rektoru Hrvatskog nacionalnog Svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Vjernike je pozvao da pristupe svečevoj slici i da svojim štovanjem zahvale Bogu što je po zagovoru sv. Nikole Tavelića uslišao tolike molitve koje su uputili vjernici ove zajednice u Brnazama tijekom 50 godina.

Nakon Posvetne molitve vjernika sv. Nikoli Taveliću, vjernici su u procesiji krenuli sa svečevom slikom prema Društvenom domu gdje se okuplja ova zajednica dok traju građevinski radovi na izgradnji nove crkve. U procesiji najstariji likovni prikaz sv. Nikole Tavelića s ukrasnom prijenosnom palom nosili su četvorica očeva i majki, a u narodnim nošnjama Cetinskog kraja ispred slike su išle djevojčice iz Dječjeg zbora „Golubići mira“ iz Brnaza. Za vrijeme procesije članovi Mješovitog zbora pjevali su svečeve slike.

Dolaskom svečeve slike u Društveni dom uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao fra Ivan Bradarić uz koncelebraciju fra Borisa Čarića i fra Antonia Mravka. Za vrijeme slavlja pjevali su članovi Mješovitog i Dječjeg zbora iz Brnaza pod ravnanjem Jelene Mihaljević i s. Dominike Vrdoljak. Za ovu prigodu zborovi su prvi put zajedno izveli Misu Duhu Svetom koju je skladao mo. don Šime Marovića, kapelnika splitske Prvostolnice.

U homiliji fra Ivan je upitao vjernike zašto je trebao umrijeti Nikola Tavelić i njegova još trojica subraće pratitelja na tako okrutan način kao i mnogi drugi mučenici kroz povijest kršćanstva i naše hrvatske povijesti: „Isus Krist nam govori u Evanđelju (Lk 21,5-19) da će se sve to dogoditi. Odgovor je ne u čovjeku, već u grijehu koji se nastanio u čovjeku. Grijeh je taj koji razara, grijeh u čovjeku zbog koga je stradao sv. Nikola i mnogi nevini“, naglasio je predsjedatelj.

Dolaskom Isusa Krista zlo i grijeh su poraženi u svijetu, istina je pobijedila rekao je fra Ivan i nastavio: “Sveti Nikola Tavelić krenuo je Istinu naviještati u Bosnu, Svetu Zemlju. Za njega je prava istina Isus Krist – Sin Božji, on je jedini pravi Bog. Za Vječnu istinu Isusa Krista Nikola je dao život. Tavelić i nas potiče da budemo svjedoci Istine koja razotkriva i pobjeđuje svako zlo“, zaključio je predsjedatelj slavlja.

Nakon popričesne molitve fra Antonio Mravak župni vikar u Brnazma, zahvalio je svim generacijama Brnažana koji su tijekom 50 godina s fratrima širili pobožnost sv. Nikoli Taveliću: “Njihov život i duhovna ostavština obvezuje i nas danas da sebe ugrađujemo u ovu zajednicu svojim vjerničkim životom po zagovoru sv. Nikole Tavelića”, kazao je fra Antonio.

Nakon mise vjernici su iskazali štovanje svetom Nikoli Taveliću, a potom su ispratili lik sv. Nikole na povratku u Hrvatsko Nacionalno svetište u Šibeniku. Za ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom kojom su predsjedali fra Marko Đerek, župni vikar u Župi Gospe Sinjske, don Ante Gabrilo, župnik Župe Gardun – Vojnić. Drugog dana trodnevnice propovijedao je fra Ivo Rastočić, đakon u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.